Ga naar de inhoud

‘Een digitaal luchtafweergeschut in de haven van Rotterdam’ | Interview Evelien Bras in tijdschrift Onze Haven

In een tijd waarin steeds meer digitaal gebeurt en waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, is investeren in cybersecurity en digitale weerbaarheid een absolute noodzaak. Tenminste, als we die slimme, veilige haven willen blijven, zegt Evelien Bras, directeur van FERM, vandaag in een uitgebreid interview in Onze Haven. “Neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.”

Cybersecurity

Cybersecurity en digitale weerbaarheid zijn twee van de belangrijkste thema’s in de haven, maar tegelijkertijd zijn niet alle bedrijven zich hiervan bewust. “We zijn als land, als Europa zo afhankelijk van de Rotterdamse haven. En voor de logistieke keten zijn we weer afhankelijk van digitalisering, we kunnen niet meer zonder. Alles en iedereen is aangesloten in het systeem. Als zo’n systeem kwetsbaar is, kan dat hele dure, zelfs desastreuze gevolgen hebben voor klanten en partners en uiteindelijk de buitenwereld.” Bij cybersecurity denk je misschien in eerste instantie aan het tegengaan van criminele aanvallen, maar het gaat verder dan dat. Bras: “Het gaat ook om veerkracht. Denk aan menselijke fouten die gemaakt worden, stroomstoringen… Dat kan gebeuren, maar we moeten voorkomen dat het systeem helemaal uitvalt.”

Lees verder

Overtuig jezelf

“Met CYRA kan iedereen achterhalen wat er moet gebeuren om echt cyberweerbaar te zijn. Het schept vertrouwen als een toeleverancier een CYRA-certificaat kan tonen en dat scheelt inkoopafdelingen weer werk.”

Paul van Nunen, Directeur Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

“CYRA is dé standaard voor informatie- en privacy maatregelen, voorsorterend op een eventuele ISO 27001 certificering.”

Vincent schijven, TÜV NORD Nederland

“CYRA staat voor "CYberRAting”

Robbert Kramer, ASML

“CYRA is uitermate geschikt voor bedrijven die onder de NIS-2 gaan vallen en ‘iets’ met hun toeleveranciers moeten of willen. Door een bepaald niveau van certificaat te vragen aan de bedrijven waarmee je zaken doet, krijg je wél de bevestiging dat je partners hun cyberweerbaarheid op (een) niveau hebben. Zonder dat je daar inhoudelijk bij betrokken moet zijn - en daarmee wellicht wel een verant woordelijkheid in krijgt.”

Evelien Bras, directeur bestuurder stichting FERM

“De route naar digitaal weerbaar ondernemen kent 7 stappen. Zet vandaag nog de eerste stap.”

Erik Miedema, Directeur MKB Cyber Campus

Blijf op de hoogte